Dopamin Hormonu Nedir
Ortalama bir insan beyninde kabaca 86 milyar nöron bulunur. Nöronlar, nörotransmitter adı verilen beyin kimyasalları aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurar. Dopamin, üzerinde en çok çalışılan nörotransmitterlerden biridir çünkü motivasyon, zevk arayışı ve bağımlılıklar da dahil olmak üzere insan davranışının birçok yönüyle bağlantılıdır. Dikkat, hafıza, ruh hali, öğrenme zevki, uyku, hareket ve beklentide (kişinin yakında hedefe yönelik davranışla ödüllendirileceğini bilmenin zevki) önemli roller oynar. Ek olarak, dopamin zevk-ödül sisteminden sorumludur. Yapısal olarak, bir başka önemli ruh halini artıran nörotransmitter olan serotonin ile aynı kategoriye giren bir monoamin olarak kabul edilir.
Dopamin, hayvanlar aleminde yaygındır, ancak insanlardaki yüksek seviyeleri, insanları benzersiz kılan şeyin bir parçası olabilir. Motivasyon, üretkenlik ve odaklanmada önemli bir faktör olan dopamin, yaşama sevinci verir ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Yüksek düzeyde zekaya katkıda bulunur ve karmaşık sosyal etkileşimler oluşturmaya, dil kullanmaya, plan yapmaya ve hedefler belirlemeye olanak tanır. Nispeten az sayıda nöron dopamin üretir ve bu nöronlar beynin yalnızca birkaç bölgesinde, özellikle hipokampusta (beynin “hafıza merkezi”) ve amigdalada (“korku merkezi”) bulunur. Dopamin ayrıca böbrekler, pankreas ve bağışıklık hücreleri gibi merkezi sinir sistemi dışındaki birkaç sistem tarafından da kullanılır. Bu dopamin lokal olarak üretilir ve beynin koruyucu kan-beyin bariyerini serbestçe geçmez.
Yaşam tarzı alışkanlıkları, diyet ve hastalık gibi faktörler dopamin düzeylerini azaltabilir. Düşük dopamin seviyeleri motivasyon eksikliğine, yorgunluğa, bağımlılık yapan davranışlara, ruh hali değişimlerine ve hafıza kaybına yol açabilir.